Sluiten
preloader
laden, even geduldannuleren
Milarepa Toren

Ontwikkel jezelf!

Uw winkelwagen

Blog over Geld door Wino Penris

 

 

 

Pauwveer2

Soul Empowerment Dag “Geld: een goede dienaar maar een slechte meester” 

 

Welke rol speelt geld in jouw leven? Wat voor beelden roept het woord ‘geld’ bij jou op? Welke emoties? Ga eens na voor jezelf: heb je genoeg geld of heb je er genoeg van? Brandt het geld in je zakken? Word je er gelukkig van? Heb je altijd te weinig geld? Voel je je schuldig? Of heb je wel geld, maar op de bank of belegd, weggezet voor later? Voel je je bang? Heb je een afkeer van geld? Ben je verdrietig?

 

Op deze dag ga je onderzoeken wat jouw relatie met geld is en hoe je die relatie gezonder kunt maken. Zodat je je dromen kunt realiseren…. kunt creëren!

 

Want ja, energie is de brandstof van de ziel. En geld is één van de vormen van die energie.

 

Soul Empowerment! Intentie + energie = vormkracht!

 

Trainers: Wino Penris, Brenda Wielders, John Kenter  

Locatie: Milarepa Toren Zwolle  

Investering: € 195  

 

 

wino blg

Geld: een goede dienaar, maar een slechte meester.

Geld, ik heb maar steeds het gevoel dat ik er nèt niet genoeg van heb. Mijn vrienden zeggen dat ik niet mag klagen, dat ik het heel erg goed heb. En dat is natuurlijk ook zo. Maar toch houd ik het gevoel dat er nog steeds dingen zijn die ik graag zou willen doen, maar niet kan doen. Hoe zit dat? Ik creëer zelf een overtuiging van schaarste, weet ik nu. En die overtuiging van schaarste creëert schaarste.

Toen ik een klein jongetje was hadden mijn ouders het niet breed. Later waren ze niet rijk en niet arm. Gewoon. Geen gekke dingen. Toen ik een jaar of 11 was deed mijn vader afstand van een grote erfenis. Ik was verbijsterd! “Geld is toch iets waar je nooit genoeg van kunt hebben?” “Ach, het is maar geld!” zei hij. “En je zult zien, er ontstaat altijd ruzie over erfenissen!” En daar had hij inderdaad gelijk in! Sommige familieleden waren namelijk zó verontwaardigd over zijn arrogante afwijzing van zó veel geld, dat ze jaren niet met hem hebben gesproken…

Zeven Jaar later ging ik Economie studeren. Ik wilde wel eens weten hoe dat nou zat, met dat geld. Het was een boeiende studie, maar de echte essentie van geld heb ik daar niet geleerd. Dat moet je dus niet aan een econoom vragen.

Maar … aan wie dan wel? Aan een succesvolle belegger die het geld dat hij verdient gelijk weer opnieuw belegt voor nog meer rendement, maar er verder niets mee doet? Nee, die is verslaafd. Aan een goeroe die zegt dat geld de duivel is en dat jij pas gelukkig wordt als je je geld aan hem geeft? Nee, dat is een oplichter.

Misschien dan toch aan je ouders? Mijn ouders hadden het volgens mij door. Ze gaven gewoon minder uit dan ze hadden. “Ja, Deuh!”, hoor ik u denken. Nee serieus, daar zat een filosofie achter.

Mijn ouders zochten het nooit heel ver. Ze hadden een goed besef van hun levensbestemming en ze vervolgden geduldig hun weg, zonder zich te laten verleiden door grote huizen, dure auto’s en verre vakanties. Bij iedere uitgave vroegen ze zich af: “word ik hier ècht blij van? Brengt het me dichter bij mijn bestemming?” En als het antwoord ‘nee’ was, bleef het geld in de knip. Ze genoten van het leven, gebruikten wat ze nodig hadden en gaven de rest weg. Zoals mijn vader regenwater voor zijn plantjes opspaarde in een regenton met een overloopje: je neemt wat je nodig hebt, je spaart wat op voor droge dagen en de rest geef je weg. Geld was gewoon een middel voor ze. Of, zoals het oude gezegde zegt: geld is een goede dienaar, maar een slechte meester.

En uiteindelijk waren ze wel rijk: ze hadden en deden alles wat hun hartje begeerde en leefden met zijn tweeën ruim van de AOW. In een afbetaald huis, met een tweedehands auto voor de deur. Hun pensioen hadden ze niet nodig. Dat ging iedere maand naar goede doelen. En zo werden ze samen oud, tot hun lichamen het begaven.

Dat is volgens mij de kunst van met geld omgaan: zie het als een middel om de dingen te kunnen doen die jij echt belangrijk vindt. Een vorm van energie, of misschien beter nog: voeding!

Voedsel bederft als je het te lang wilt bewaren. Je moet er nú van genieten. Maar ook weer niet alles tegelijk opeten, want dan word je ziek. Dus nodig je vrienden uit voor het eten. Denk goed na over wat je ècht nodig hebt om jouw levensdoel te bereiken.

Maar hoe herken je je levensdoel? Dat is niet gemakkelijk, maar ook weer niet zo moeilijk als je misschien denkt. Vraag je af: waar word ik ècht blij van? In welke situaties vergeet ik de tijd? Je kent het wel: als je met iets bezig bent dat echt bij jou past, kom je in een ‘flow’. Tijd is niet schaars! Zoiets geldt ook voor geld: als je geld nodig hebt voor een doel dat ècht past bij jouw levensdoel, dan zul je het geld ervoor hebben! Daar kun je op vertrouwen. Geld is niet schaars! En geld is bovendien niet de enige vorm van energie. Creativiteit is er ook een! Dus als je denkt te weinig geld te hebben, kijk dan of je ook met minder geld toch kunt bereiken waar het je ècht om gaat.

“Ja, makkelijk praten!”, hoor ik u denken. “Dan moet je wel eerst voldoende geld hebben!“ Zeker, er is veel armoede, ook in Nederland. En armoede levert zo veel stress op, dat het steeds lastiger wordt om wijze besluiten te nemen. Door armoede raak je het zicht op je levensbestemming kwijt. Daardoor is het zo moeilijk om uit armoede te komen en kan armoede van generatie op generatie doorgegeven worden. Als een erfelijke ziekte. En tegen armoede bestaat maar één medicijn: geld.

En juist daarom is het zo belangrijk dat de rijkdom op aarde beter verdeeld wordt. Daarom is het dus helemáál geen goed idee om de CEO van een bank een salarisverhoging van een miljoen EURO te geven. Hoeveel procent van dat geld geeft hij uit aan zaken waar arbeiders, middenstanders, boeren en autoverkopers beter van worden? Waarschijnlijk helemaal niets! Alleen de belastingadviseurs, de advocaten en de banken worden er nóg rijker van. Maar als datzelfde bedrag wordt gegeven aan mensen die nu onder de armoedegrens leven, gaat daarvan 100% naar de slager, de bakker, de Albert Heijn, de Piet Klerx en de C&A. En die kunnen dan weer extra personeel aannemen en een fatsoenlijk loon betalen. En hun grondstoffen duurzamer inkopen…

Dus, als je geld hebt, denk goed na waaraan je het wilt uitgeven. Ga bij je ziel te rade om te onderzoeken waar jij ècht gelukkig van wordt. Waarschijnlijk wordt de wereld daar dan ook een beetje beter van. Een beetje is genoeg. En leg wat opzij voor slechtere dagen. Hoeveel jij nodig hebt, mag je zelf bepalen, maar laat het geld niet wegrotten. Dan gaat het stinken. En als je dan nog geld over hebt, geef het weg! Kies een aantal goede doelen uit, die aansluiten bij jouw levensbestemming. En trouwens, gewoon je belastingen betalen is ook een goed doel! Daar worden, onder andere, de uitkeringen van betaald voor mensen die te weinig geld hebben.

En als je echt in armoede leeft: accepteer dit niet. Je lijdt aan financiële ondervoeding! Stap over je schaamte heen en zoek hulp! De kans dat je armoede vanzelf overgaat, is heel klein. En beter word je er niet van. Maar je verdient beter! De wereld verdient beter!

Wino Penris

Terug
Volg ons
Twitter Facebook

Nieuwsbrief

Vul een geldig emailadres in.
Het naamveld mag niet leeg zijn en alleen letters bevatten.

Ons adres

Milarepa Toren
Zalmkolk 6
8017 PZ ZWOLLE

T. 038 - 466 08 68
E. info@milarepatoren.nl

KvK: 05067909
BTW: NL097419849B01Bereikbaarheid:

Wij zijn telefonisch op maandag en woensdag bereikbaar van 19:30 tot 20:30 uur. Daarbuiten zijn wij bereikbaar per email.

^